Zapasy na zimę
- Szczegóły
- Nadrzędna kategoria: Archiwum_Przedszkole
- Pabijan_R
- Odsłony: 400
„Gotujemy dziś zapasy,
na zimowe długie czasy.
Już w piwnicy są ziemniaki i kapusta i buraki.
Już w spiżarce sześć słoików
słodkich jabłek też bez liku.”
Przedszkolaki w pierwszym tygodniu października rozmawiały o tym, jak ludzie przygotowują się do zimy, co to znaczy robić zapasy oraz o tym jakie przetwory można robić z warzyw, a jakie z owoców. Poznaliśmy pojęcia: spiżarnia, zapasy, pasteryzacja.
Po części teoretycznej dzieci zamieniły się w prawdziwych kucharzy. Pamiętając o zasadach higieny podczas sporządzania posiłków, najpierw umyły ręce, by zaraz potem zabrać się za wykonanie jesiennych przetworów. Maluszki zrobiły pyszne kompoty ze śliwek i gruszek, natomiast starszaki w słoikach zamknęły „zdrowie” ukryte w warzywach.
Jesienne przetwory zajęły zaszczytne miejsce w przedszkolnej spiżarni, czekając na degustację zimową porą.